De meter en de peter. In het Engels de Godmother en Godfather. Als ze ooit beslist in een God te geloven, dan mag ze haar eigen heiligen uitkiezen. De termen meter en peter zijn iets minder beladen, maar in theorie zijn dit ook de mensen die erover moeten waken dat je kind het katholieke pad blijft bewandelen. Al lijken de meter en peter in België en Nederland meestal vooral beladen te zijn met cadeaus.

In mijn familie waren meters en peters niet zo belangrijk. Voor mijn opa's en oma's was er geen onderscheid in kleinkinderen waar ze al dan niet meter of peter van waren. Ik weet dat ik een oma en opa als meter en peter had. Maar moet toegeven dat ik echt niet weet welke...

Ooit was ik op een nieuwjaarsfeest van een liefje. Een gigantische familie. Ik kon niet snappen dat de helft van de kleinkinderen dubbel zo veel nieuwjaarsgeld kreeg. Zo een ongefundeerde ongelijkheid.

Toch moet ik toegeven dat ik een beetje teleurgesteld was toen mijn oudste zus besloot om geen meters en peters te kiezen voor haar kinderen. Misschien had ik er stiekem op gehoopt zo als oudste zus. Wist ik veel wat voor impact het tanteschap op je heeft. De kinderen van mijn zussen. Wij zijn verwant. Er is geen term nodig om die onvoorwaardelijke liefde te voelen.

En ook tijdens mijn zwangerschap waren voor mij mijn zussen en voor hem zijn broers degenen waar we elke stap, twijfel en geluk als eerste mee deelden. Wij kunnen en willen niet kiezen tussen zussen en broers om er eentje schijnbaar belangrijker te maken. Belangrijker dan belangrijkst. Dat kan sowieso niet. En hetzelfde geldt uiteraard voor de grootouders!

Heeft Mira dan geen meter en peter? Jawel hoor! Maar we gaven er onze eigen betekenis aan. Wat vinden we belangrijke waarden en eigenschappen voor ons kind? Van welke hiervan hebben we soms zelf misschien wat te weinig. Wie van onze vrienden vult ons hierbij aan? Maar vooral. Stel dat ze ooit met vragen zit, die ze liever niet met haar ouders bespreekt, wie kan dan haar adult BFF zijn? 

Ik koos voor vriendin Siska. Een prachtmens. Ik leerde haar kennen toen ze haar stage deed bij choco. De tweede dag had ik een extra ticket voor een filmpremière. Daar zei Bart De Pauw dat hij ooit een lesbische scene voor ons zou schrijven. Dat vonden we raar. Sindsdien zijn we vriendinnetjes. Niet van het beste onafscheidelijke soort. Maar wel heel harts. Haar logeerkamer in Antwerpen, is mijn lievelings ooit. In de donkerste periode van mijn leven, was zij het die me erg liefdevol doch kordaat een heel eerlijke harde spiegel voorhield. En daarvoor zal ik haar eeuwig dankbaar zijn. Ik bewonder haar om zoveel dingen. Hoe ze leeft en beleeft. Ze is langs de ene kant zo kalm en huiselijk, maar dan kan ze ook gewoon alleen naar een dorp in China trekken waar niemand haar verstaat om de bijenproblematiek prachtig in beeld te brengen. Of naar de Palestijnse grensstreek. Ik hoop dat mijn dochter ook zo naar haar op zal kijken en misschien als het even kan een beetje geduld, gematigdheid en oog voor subtiele schoonheid mee krijgt...

Jochem koos voor vriend Cas. Zij leerden elkaar kennen tijdens de studententijd. Wat ik ervan begrijp is dat Cas na een kaakoperatie eventjes een nogal geel hoofd had. Jochem kon het niet laten er wat van te zeggen. En sindsdien zijn ze beste vrienden. Hun laatste jaar gingen ze samenwonen en -studeren in Newcastle. Voor Jochem een erg bepalend jaar. Hij liet zijn onzekere persoonlijkheid achter in Nederland. En keerde er nooit meer naar terug. Cas snapt de wereld. Hij fixeert zich als een geleid projectiel op zijn doelen. En neemt de rest van de wereld, of wat die van hem vindt, niet zo serieus. Mocht Mira ooit het mannelijke soort "beide voeten op de grond" advies zoeken, "Cas is your man!", zegt Jochem.

Dus Siska en Cas zeiden ja. Wat dat nu concreet inhoudt, weten we zelf niet zo goed. Het gaat alvast niet om de cadeaus. Babysitten is wat moeilijk met die zee ertussen. Om dingen als nieuwjaarsdag te vieren, voel ik me nog te jong. En er zijn ook nog tal van andere vrienden en vriendinnen van wie ik weet dat ze elk op hun typische manier een deel van Mira's leven zullen zijn. Misschien lag het romantische wel gewoon in de vraag. Twee fantastische mensen bedanken door ze een beetje familie te maken. 

Comment